Nederland staat niet voor niets bekend als fietsland. Veilige, comfortabele fietspaden, lekker vlak en je fietst zo van het ene landschap in het andere. Populaire Fietsroutes Drenthe vinden is heel eenvoudig. Er is ruim 33.000 km aan bewegwijzerde fietsroutes uitgezet. Voor een kort fietstochtje zijn de knooppuntroutes ideaal. Fiets je een meerdaagse tocht, dan gebruik je het beste de Langeafstand Fietsroutes: LF-routes. Bekijk ons aanbod of plan je eigen route.
Knooppuntroutes
Ze zijn ideaal voor het plannen en fietsen van een dagtocht. Het systeem werkt heel eenvoudig en je bepaalt zelf de routes en de afstand. Heel Nederland is ‘bedekt’ met fietsknooppunten. Hiermee kun je eenvoudig zelf een fietstocht plannen. Maar je kunt ook kiezen voor kant-en-klare knooppuntroutes. In samenwerking met de toeristische regio’s presenteert nederlandfietsland.nl hieronder een fraaie selectie van deze thematische routes. Je kunt ze direct downloaden, ook voor de GPS.
LF-Routes
LF-routes ofwel Langeafstand Fietsroutes zijn bewegwijzerde fietsroutes, speciaal bedoeld voor trektochten en fietsvakanties. Ze sluiten naadloos aan op de fietsknooppunten. LF-routes – voluit Langeafstand Fietsroutes – zijn ideaal voor het plannen van je meerdaagse fietstocht. Er is zo’n 3900 km aan bewegwijzerde LF-routes door boerenland, over uitstrekte hei, door de stad of juist langs de kust. Lees de uitleg over de LF-routes of zoek meteen de route van jouw smaak op in onderstaand overzicht. De komende jaren verandert het LF-netwerk in een reeks LF-icoonroutes. Deze Langeafstand Fietsroutes hebben een sterk thema en hoge service en kwaliteit voor de vakantiefietser. Elke afzonderlijke route heeft een fietsgids, bijbehorende gratis app én een eigen website waar je o.a terecht kunt voor de mooiste bezienswaardigheden, leukste overnachtingsadressen en compleet verzorgde arrangementen. Meer over deze verandering lees je hier.
Natuurkampeerroutes
Uitgelichte fietsroutes in Drenthe
Drentse Bos fietsroute – 45,6km.
Deze fietsroute – in de vorm van een acht – voert door bos en beekdal en voert langs voormalig kamp Westbork en de Radiosterrenwacht. Indrukwekkend in meerdere opzichten. Als je de telescopen bent gepasseerd fiets je het bos uit en het beekdal van het Amerdiepje in. Je doorkruist vervolgens boswachterij Grolloo met haar mooie vennetjes. De middeleeuwse dorpjes Schoonloo en Elp zijn het bekijken waard. Terug voert de tocht via esdorpje Amen en de uitgestrekte vlakte van het Groote Zand.
Echtener fietsroute – 37,0km.
Bij deze route langs bos en hei, door esdorpjes en dwars door het stadscentrum van Hoogeveen start je in het middeleeuwse dorpje Echten met zijn prachtige havezathen. Je fietst vervolgens noordwaarts door boswachterij Ruinen. De route vervolgt richting Fluitenberg. Dit gehuchtje is de vindplaats van de kano van Pesse – de oudste boot ter wereld. Naar schatting is de kano zo’n 8000 jaar voor Christus gemaakt. Dan volgt een omschakeling naar de stadse drukte. Volop gelegenheid voor een korte stop of lunchpauze. Via de esakkers en veenkoloniën in Zuidwolde fiets je weer terug naar Echten.
Drents Heden en Verleden fietsroute – 44,5km.
De naam geeft mooi aan waar het bij deze fietsroute om draait. Heden en verleden gaan hand in hand. Je fietst langs de oude, nog werkende korenmolen Zaandplatte (op zaterdag te bezichtigen), langs een schaapskooi met de dagelijks rond tien uur uittrekkende kudde en over de grote Benderse- en Dwingeloose heidevlakte. Dit is met 1200 hectare het grootste aaneengesloten zogenaamde ‘natte heide’ gebied van West-Europa.
Het heden zie je terug in bijvoorbeeld de moderne radiotelescoop; bij de bossen waar het ooit heide was en bij het gehandicaptenvakantiepark, dat ooit het onderkomen was voor degenen die het gebied ontgonnen en met bos hebben beplant. De route start in principe bij knooppunt 53, op de Brink in Ruinen. Eventueel is een stukje verderop een grote parkeerplaats op ‘De Kaamp’. Maar natuurlijk kun je bij een rondrit via knooppunten op elk punt ‘aanhaken’.