Positie accu

Waarom is de positie van de accu zo belangrijk? Waar zit de fietsaccu? De plaats van de accu op de elektrische fiets hangt af van het model e-bike. De meest voorkomende plek van de fietsbatterij is bij of onder de bagagedrager. De accu kan ook bij het frame zitten, een stukje onder het zadel vandaan. Dat is de achterste, meest horizontaal (iets schuin) staande framebuis die van beneden naar boven gezien loopt van de kettingkast tot aan het zadel. Daarnaast kan de positie van de accu het frame zijn aan de voorzijde: om precies te zijn bij de onderste buis. Een andere mogelijkheid is dat de e-bike accu verwerkt zit in de kettingkast. De plek van de batterij van de fiets kan ook nog naast de jasbeschermers zijn én – zelfs – onder de voordrager. 

Het frame

Wanneer de accu in het frame is verwerkt, ervaar je meteen dat de gewichtsverdeling zich mooi centraal en laag in de elektrische fiets bevindt. Dit maakt het fietsen zeer comfortabel. Daarnaast zit de fietsaccu stijlvol verwerkt in het frame en is de accu hierdoor een subtiel component van de e-bike. Op vlak van design hebben e-bikes met een geïntegreerde accu daarom een streepje voor.

De bagagedrager

De accu zit netjes in de bagagedrager van de e-bike verwerkt zodat hij minder snel beschadigt. Het is mogelijk om de accu met fietstassen af te schermen. De accu in de bagagedrager is eenvoudig uit te nemen.

Samengevat kan de accu zich bij deze plaatsen op een elektrische fiets bevinden:

  1. De bagagedrager
  2. Het frame onder het zadel
  3. Bij de onderste framebuis aan de voorzijde
  4. De kettingkast
  5. Bij de jasbeschermers (dus eveneens nabij de achterdrager)
  6. De voordrager van de e-bike (uitzondering)

Fietsaccu in e-bike weggewerkt
Het woordje ‘bij’ zoals hiervoor gebruikt, kan bij sommige e-bikes zelfs worden vervangen door ‘in’ als het gaat om een accu bij het frame en de kettingkast. De batterij zit dan verborgen in deze genoemde onderdelen van de elektrische fiets. Het frame zal er iets anders uitzien en de kettingkast iets groter of boller, maar feit blijft dat de accu dan keurig in de e-bike zit verwerkt, haast volledig weggewerkt. Een ander voordeel hiervan is dat de belangrijke batterij van de fiets zo extra goed wordt beschermd.

Accu wel of niet uitneembaar?
Overigens kan ook een fietsaccu in het frame uitneembaar zijn. Dit hangt af van het merk en het model. Het is het overwegen van wel of niet kopen van de e-bike waard, aangezien u bij een niet uitneembare accu alléén kunt laden bij een oplaadpunt met de fiets er standaard bij. Bovendien is het vervangen of reviseren van de fietsaccu bij een uitneembare batterij eenvoudiger. Het vervangen kunt u dan zelf doen door simpelweg een nieuwe te kopen en te plaatsen. Ook het laten reviseren wordt praktischer omdat u de accu dan gewoon los naar de specialist kunt brengen of sturen. Vanzelfsprekend zijn ook de fietsbatterijen die in het frame of de kettingkast verwerkt zijn rechtstreeks bereikbaar voor de fietsacculader.

Voordelen en nadelen fietsaccu bij bagagedrager, frame en elders op e-bike
Zoals hierboven blijkt, kan de accu vanuit verschillende plaatsen op de e-bike het noodzakelijke contact maken met de trapondersteunende motor ofwel het aandrijfsysteem. De fietsaccu zit als gezegd het vaakst onder de achterdrager. Een voor de hand liggende plek, omdat het zo óók voor het oog een gestroomlijnd geheel vormt. De accu zit niet in de weg en is zowel veilig als ook netjes weggewerkt, zeker als er een (dubbele) fietstas overheen valt. Bovendien is vanaf de bagagedrager de – meestal uitneembare – batterij makkelijk bereikbaar.

Plek / gewicht van de fietsaccu en wegligging
Zit de fietsaccu in het frame verwerkt, dan ligt door het gewicht van de accu het zwaartepunt van de e-bike iets lager dan bij bevestiging onder de bagagedrager. Zeker in combinatie met een middenmotor. Dit leidt tot een stabielere wegligging, hoewel het gevoel van rijcomfort per persoon kan verschillen. Voor veel mensen is ook een iets hoger gewicht in het midden van de e-bike prettig voor het rijgevoel. Hiervan is nog meer sprake bij een accu in de kettingkast, met het zwaartepunt nóg iets lager.

Bewust zijn van positie van de accu op nieuwe elektrische fiets
Verder geldt dat praktisch gemak (zoals voorkeur qua rijcomfort, en wel/niet de accu op een plek waar deze uitneembaar is voor het laden, reviseren en/of vervangen) samen met wat u eenvoudigweg persoonlijk het mooist vindt, mede bepalend is voor de keuze van de e-bike. Samen met nog meer essentiële factoren zoals functionaliteit, kwaliteit en prijs/budget. Realiseert u zich in elk geval dat u bij aankoop van de elektrische fiets óók de plaats van de accu bepaalt voor de gehele levensduur van deze fiets. Dat is ook van invloed bij het vervangen van uw huidige fietsaccu door een nieuwe.

Inhoudsopgave

Bol.com Algemeen

Bol.com Algemeen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Gerelateerde Artikelen

e-bike

Gewone fiets of elektrische fiets? Volg je hart!

Heb jij afgelopen tijd ook die oervervelende tegenwind wel eens vervloekt? Als fietser heb je het in Nederland niet makkelijk. “Ik heb altijd wind tegen”, hoor je vaak. “‘s Ochtends heen tegen en ‘s middags is ie verdorie gedraaid”. Nu zal dat in de praktijk wel meevallen, maar feit is wel dat je van meewind meestal niet zoveel merkt, terwijl wind tegen er gelijk in hakt.

Lees verder »

Nooit meer wind tegen? Koop een e-bike!

Heb jij afgelopen tijd ook die oervervelende tegenwind wel eens vervloekt? Als fietser heb je het in Nederland niet makkelijk. “Ik heb altijd wind tegen”, hoor je vaak. “‘s Ochtends heen tegen en ‘s middags is ie verdorie gedraaid”. Nu zal dat in de praktijk wel meevallen, maar feit is wel dat je van meewind meestal niet zoveel merkt, terwijl wind tegen er gelijk in hakt.

Lees verder »
actie - sale

Tijdelijke Acties

In de wereld van elektrische fietsen, oftewel e-bikes, worden regelmatig tijdelijke acties gehouden om klanten te trekken en verkopen te vergroten. Hier worden alle acties

Lees verder »
achtergrond-algemeen

Veel gestelde vragen

E-Bikes, in de volksmond ook wel elektrische fiets genoemd, worden steeds populairder en het aanbod wordt ook steeds groter. Steeds meer mensen  hebben veel gestelde

Lees verder »
Vergelijk Producten