Kracht accu

De kracht van een accu wordt veelal verwoord door de actieradius. De actieradius van jouw elektrische fiets geeft aan hoeveel kilometer je met een volle accu kunt rijden. Het is belangrijk om een idee te hebben van hoe groot de actieradius van jouw e-bike is. Zo kun je afstanden in combinatie met fietsondersteuning goed inschatten.

In werkelijkheid is het echter niet eenvoudig om een exacte actieradius als verwachting in te calculeren. De actieradius van een elektrische fiets is namelijk afhankelijk van een heleboel beïnvloedingsfactoren. Deze factoren hebben met jouw e-bike, jezelf en de externe omgeving te maken.

De actieradius geeft aan hoeveel kilometer je met een volle accu kunt rijden. Het is niet eenvoudig om de exacte actieradius van een e-bike vast te stellen omdat dit afhankelijk is van een aantal factoren, deze factoren hangen af van de fiets, bestuurder of zijn extern te verklaren.

Interne beïnvloedingsfactoren: bestuurder & e-bike

Totaalgewicht
Het totale gewicht van bestuurder, e-bike en bagage. Hoe zwaarder het totaalgewicht, hoe kleiner de actieradius.

Motor
Hoe zuinig is de motor van de fiets? Hoe zuiniger des te meer kracht heeft de accu.

Accu
De capaciteit en leeftijd van de accu. Met een hoge capaciteit kun je meer km afleggen, maar naarmate de accu veroudert des minder kracht de accu heeft.

Bandenspanning
De perfecte bandenspanning heeft een positieve invloed op de actieradius. Dit komt doordat de rolweerstand klein is.

Jouw rijgedrag
De manier waarop je schakelt, beïnvloedt de actieradius van jouw elektrische fiets. Start het schakelen in de laagste versnelling en schakel pas door wanneer je de juiste trapfrequente bereikt. Zo werkt de motor minder hard. Hoe hoger de ondersteuning, hoe meer energie je van de accu vraagt.

Externe beïnvloedingsfactoren:

Landschap
De omgeving waarin je fietst, bepaald voor een stuk de actieradius van jouw elektrische fiets. Zo vragen vlakke gebieden minder accucapaciteit dan heuvelachtig gebied. Dit geld ook voor de conditie van het wegdek.

Stedelijke of landelijke omgeving
In de stad stop en start je veel vaker door de aanwezigheid van meer verkeerslichten of zebrapaden. Doordat je vaker moet herstarten, vraagt dit meer accucapaciteit.

Weeromstandigheden
Wind mee of wind tegen kan een groot effect hebben op de uiteindelijk actieradius van jouw elektrische fiets.

Temperatuur
Temperaturen onder 20°C hebben een negatief effect op de capaciteit van de accu, en dus ook op de actieradius. -> Vuistregel: Bij elke graad onder de 20°C neemt de accucapaciteit met 1% af. Dus wanneer het buiten 7°C is, presteert de accu 13% minder goed.

Hoe kun je de kracht van de accu vergroten?

Tip 1: Efficiënt gebruik van je motor

Zorg ervoor dat je de motor niet onnodig veel gebruikt, maar win juist een aantal kilometers door op eigen kracht te fietsen. Zet bijvoorbeeld de trapondersteuning op een lagere stand of zelfs helemaal uit zodat je zoveel mogelijk zelf fietst. Dit kun je perfect toepassen wanneer je wind mee hebt en/of bergafwaarts fietst. Daarmee blijft de kracht van de accu hoger.

Tip 2: Stilstaand vertrekken – gebruik geen of lichte trapondersteuning

Wanneer je uit stilstand wegrijdt, vraagt dit relatief gezien veel energie van je accu. Wanneer je vanuit stilstand makkelijk zelfstandig kunt wegfietsen, moet je dat zeker doen. Zet de trapondersteuning dus lager of uit een zet de versnelling op het lichtste verzet, zo kom je toch nog eenvoudig en snel weg.

Tip 3: Kleinere versnellingen bij verkeerslichten & heuvels

Zie de versnellingen van je fiets een beetje als die van een auto. Zo schakel je bijvoorbeeld naar een lichtere versnelling nabij een stoplicht of aan het begin van een heuvel. Vervolgens kun je altijd terug naar een hogere versnelling schakelen.

Tip 4: Neem je oplader mee

Tijdens een langere tocht is het altijd handig om de oplader met je mee te nemen. Je zult hoogstwaarschijnlijk tal van oplaadpunten tegenkomen. Bij sommige QWIC fietsen kun je optioneel kiezen voor een extra snellader, deze lader laadt de accu twee keer zo snel!

Tip 5: Schaf een extra accu aan

Wanneer je je elektrische fiets wil inzetten voor een lange fietsreis, kan het handig zijn om een extra accu aan te schaffen. Dit is vaak niet nodig, maar heb je vaker niet de gelegenheid om tussendoor de accu van lading te voorzien, kan een extra accu best wel van pas komen.

Inhoudsopgave

Bol.com Algemeen

Bol.com Algemeen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Gerelateerde Artikelen

e-bike

Gewone fiets of elektrische fiets? Volg je hart!

Heb jij afgelopen tijd ook die oervervelende tegenwind wel eens vervloekt? Als fietser heb je het in Nederland niet makkelijk. “Ik heb altijd wind tegen”, hoor je vaak. “‘s Ochtends heen tegen en ‘s middags is ie verdorie gedraaid”. Nu zal dat in de praktijk wel meevallen, maar feit is wel dat je van meewind meestal niet zoveel merkt, terwijl wind tegen er gelijk in hakt.

Lees verder »

Nooit meer wind tegen? Koop een e-bike!

Heb jij afgelopen tijd ook die oervervelende tegenwind wel eens vervloekt? Als fietser heb je het in Nederland niet makkelijk. “Ik heb altijd wind tegen”, hoor je vaak. “‘s Ochtends heen tegen en ‘s middags is ie verdorie gedraaid”. Nu zal dat in de praktijk wel meevallen, maar feit is wel dat je van meewind meestal niet zoveel merkt, terwijl wind tegen er gelijk in hakt.

Lees verder »
actie - sale

Tijdelijke Acties

In de wereld van elektrische fietsen, oftewel e-bikes, worden regelmatig tijdelijke acties gehouden om klanten te trekken en verkopen te vergroten. Hier worden alle acties

Lees verder »
achtergrond-algemeen

Veel gestelde vragen

E-Bikes, in de volksmond ook wel elektrische fiets genoemd, worden steeds populairder en het aanbod wordt ook steeds groter. Steeds meer mensen  hebben veel gestelde

Lees verder »
Vergelijk Producten